• Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:22/01/2020

Biefstuk, wie houdt er niet van? Ga jij voor rood, medium of welldone (dat laatste zou wat ons betreft verboden moeten worden). Vaak hoor ik dat biefstuk bakken lastig is. Om je te helpen om optimaal te genieten van je biefstuk geef ik je graag een aantal tips.

Tip 1: kies voor een kwaliteit biefstuk

Het klinkt cliché, maar zeker bij biefstuk is het meer dan waar: kwaliteit is de basis. Kies voor goed en vers vlees. Van een taai rund kan je namelijk geen lekkere steaks bakken. Het meest malse stukje vlees is de ossenhaas, maar ook van een kogel, lende of een diamanthaas kan je heerlijke steaks snijden.

Tip 2: laat de biefstuk op temperatuur komen

Laat – voor je gaat bakken – de biefstuk op kamertemperatuur komen. Ontdooi bevroren vlees eerst in de koelkast en later op het aanrecht. Haal vers vlees plusminus een uur voor bereiden uit de koelkast.

Het op kamertemperatuur laten komen van vlees is belangrijk. Als vlees te koud in de hete pan gaat schrikt het teveel. Daar wordt het taai van.

Tip 3: zorg dat je pan loeiheet is

Bak je biefstuk bij voorkeur in een grillpan. De grillstrepen zorgen voor een mooie markering op het vlees en geven bovendien een grillsmaak. Dat maakt het vlees extra lekker. Zorg ervoor dat de pan loeiheet is. Let op! Doe geen boter of olie in de pan, dit is niet nodig.

Tip 4: zout voor het bakken

Ondanks dat vaak verteld wordt de biefstuk pas na het bakken te zouten, adviseer ik om het ervoor te doen (vlak voor het vlees de pan in gaat). De korst zal dan nog lekkerder smaken (door het zout wordt het vocht naar buiten getrokken wat zorgt voor een smaakvolle en knapperige korst).

Tip 5: de juiste baktijden

Voor de garing van biefstukken worden verschillende termen gebruikt: rood, rosé of doorbakken of – in het Engels – rare, medium of welldone. Ik houd ervan om mijn biefstuk rood (rare) te eten. Maar smaak is natuurlijk super persoonlijk.

Voor een biefstuk kan je in het algemeen de volgende baktijden of kerntemperaturen aanhouden (bij een biefstuk van ca. 100g):

  • Rare: 3 minuten bakken of kerntemperatuur 50-55 graden
  • Medium: 5 minuten bakken of kerntemperatuur 55-60 graden
  • Welldone: 7 minuten bakken of kerntemperatuur 65-70 graden

Zorg er bij het bakken voor dat je de biefstuk regelmatig omdraait (voor gelijkmatige garing). Draai het vlees zo om dat de grillstrepen zorgen voor een mooi ruitjesmotief op het vlees. Het oog wil immers ook wat….

Tip 6: serveer op een voorverwarmd bord

Laat het vlees na het bakken nog even rusten en serveer daarna op een voorverwarmd bord. Daardoor houd je het vlees lekker op temperatuur tijdens het eten.

Tip 7: snijd het vlees op de draad

Wist je dat je ook na het bakken en rusten je biefstuk nog kan verpesten? Door het verkeerd te snijden help je alle vorige tips om zeep. Goed snijden is dus belangrijk! En goed snijden is simpel: zorg dat je het vlees op de vleesdraad snijd (niet met de draad mee dus, maar haaks erop). Je zult proeven dat het vlees dan veel malser is.

Genoeg nu! Geniet van je biefstuk. En voor nog meer tips kan je me altijd bellen of mailen!