• Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:31/10/2019

Bij StoerVlees.com leveren we (bijna) al ons vlees vers. En vers is bij ons écht vers. Geen diepvriesvlees dus! Cool, dat biedt mogelijkheden. Sterker nog, ineens is het helemaal niet spannend meer om een groot stuk vlees te kopen dat je niet van plan was om in zijn geheel te bereiden. Nee, dat grote stuk kan je in kleinere porties snijden en….. jawel…… invriezen! Ideaal voor bijvoorbeeld een sucade, kogelbiefstuk, bavette, ossenhaas of varkenskophaas.

Invriezen: doe het snel, doe het goed!

Doe het goed = doe het snel! Als je snel invriest, behoud je een optimale kwaliteit. Als je het langzaam invriest, gaan de vleessappen kristallen vormen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.

Snel invriezen doe je zo: pak het vers gesneden vlees netjes in (zo plat mogelijk zodat het gelijkmatig in kan vriezen, niet oprollen), in een luchtdichte verpakking (vacuüm, diepvrieszakjes). Zorg dat de temperatuur van de vriezer op -18 graden staat (of kouder) en leg het vlees zoveel mogelijk achterin. Daar is de vriezer het koudst. Let ook op dat je niet teveel stapelt. Het vlees bevriest dan sneller.

Na invriezen kan je het vlees nog geruime tijd bewaren. Hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Voor behoud van smaak, adviseren wij over het algemeen om rundvlees 6 maanden te bewaren en al het andere vlees maximaal 3 maanden.

Ontdooien: doe het langzaam

In tegenstelling tot invriezen, ontdooi je vlees langzaam. Haal het bevroren vlees een dag voor bereiding uit de vriezer en plaats het op een afgedekt bord in de koelkast (o.a. om lekken van sappen te voorkomen). Laat het nog wel in de verpakking zitten, zodat het vlees de sappen nog op kan nemen. Haal het vlees plusminus een uur voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Wist je dat je vlees 2x kan invriezen?

Niet bereid vlees kan je 2x invriezen. Gebruik dezelfde methode als hiervoor. Houd er wel rekening mee dat het vlees dan iets minder sappig zal worden….. Om dat te voorkomen kan je er ook voor kiezen om het ontdooide vlees toch te bereiden en daarna goed te laten afkoelen. Daarna weer goed verpakken (vacuüm, diepvrieszakje) en opnieuw snel invriezen!

Geniet ervan! En voor tips kan je ons altijd bellen, appen of mailen.

Klaar om de vriezer in te gaan!