Wij zijn gek van vlees!

Passie. Passie voor lekker vlees. Passie voor het slagersvak. Passie is mijn grootste drijfveer geweest om te starten met StoerVlees.com. In mijn ruim 40 jaar tellende carrière in het vlees, heb ik ontzettend veel lekkers mogen proeven. Via StoerVlees.com maken we de lekkerste en stoerste stukken verkrijgbaar voor jou!


Eind 2016 heb ik StoerVlees.com bedacht en medio 2017 zijn we ‘live’ gegaan. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een gewaardeerde speler op de vleesmarkt en maken we dagelijks klanten blij met onze producten. Van BBQ’ers tot kookgekken….. En daar doen we het voor! Voor dat ene complimentje van jou (stuur ze gerust, vinden we leuk) is ons team o.l.v. ‘vleesgoeroe’ Henny, ‘marketeer’ Bram en ondergetekende elke dag weer druk in de weer.

Even voorstellen: Slager Melis

Het rolladetouwtje knopen, een varkensschouder uitbenen, een ossenhaas op meters afstand herkennen…  Voor mij is het écht mijn passie.

Ik heb de slagersvakopleiding gedaan en ben daarna als slager aan de slag gegaan.  Na diverse functies ‘binnen het vlees’ te hebben vervuld, ben ik een aantal jaren gelden gestart met StoerVlees.com. Terug naar de basis, terug naar de kant, terug naar mijn passie! En mijn passie deel ik graag met onze klanten. Via de dagelijkse contacten, maar ook via workshops. Dan vertel ik over vlees, waar je op moet letten. Dan doe ik handelingen voor en haal ik iemand uit de groep om ze na te doen. Laatst stond ik een groep van dertig stoere mannen te leren hoe je een rolladeknoopje legt. Prachtig!

Op een gegeven moment vroeg er een: “Melis, kan jij voordoen hoe je een varkensschouder moet uitbenen?” Ja, dat kan ik. De schouder is het simpelste deel, een van de eerste dingen die je leert. Op een gegeven moment was het muisstil. Ik vroeg me af of ze er nog wel waren. Dus ik keek op. Stonden die dertig kerels met open mond te kijken wat ik aan het doen was. En dan denk ik: wat heb ik toch een mooi vak.

Vlees is een prachtig product

Ik kom zelf uit een arbeidersgezin met negen kinderen en we hadden het niet breed. Wij aten gebakken bloedworst en gebakken boterhamworst enzo. Luxe vlees was voor de notabelen van het dorp. Door het vak leerde ik later dat er nog veel meer is. Dan kom je erachter dat er verschillen zijn. Dat een ossenhaas de ene keer wél en de andere keer niet lekker is. Omdat de smaak en de malsheid enorm kunnen verschillen. Ja, dat vind ik reuze interessant. Het moet niet alleen maar gaan om het rendement van het dier.

Als ze mij vragen waarom is bepaald vlees zoveel lekkerder, dan geef ik het voorbeeld van Iers rundvlees. Het lekkerste rundvlees dat er is. Waarom? Omdat die buiten lopen op dat eiland en het waait daar, een zilte wind. Daardoor smaakt het gras anders en uiteindelijk smaakt het vlees dan ook lekkerder. Ik ben al vijftig keer in Ierland geweest en elke keer dat ik er was, regende het. In dat gras groeien klavers, kruiden en bloemetjes. Een koe kan daarvan genieten, dat zie je. De koeien lopen daar altijd buiten. Een koe die altijd in een stal staat, wordt er niet lekkerder van. Er zijn steeds meer boeren en slachterijen die dat snappen.

Mijn zondag

Zondag zitten we in de ‘zondagse kamer’, de voorkamer van onze kamer-en-suite. Ik maak dan van de tafel zelf een feestje, met een flesje wijn, een flesje water, kaarsjes. En dan maak ik een feestje van de borden. Ik hou van muziek, en zondag als ik met mijn vrouw bij dat kaarsje zit te eten, draai ik altijd klassiek. Voor mij is dat het gelukkigste moment van de week.’

Mijn persoonlijke favorieten

Ik hou van varkensvlees, ik heb onlangs nog zeeuws spek gemaakt. Maar ik ben een rundvleesman. Goede picanha, malse ossenhaas, een goede ribeye… Mijn kinderen komen gelukkig nog graag thuis eten. Het zijn ook Bourgondiërs en zij zeggen altijd: de lekkerste biefstuk eet je bij pa. Ik heb drie biologische kinderen en 1 pleegzoon en schoon- en kleinkinderen. En ze komen allemaal graag eten. Ik ben een familiemens, ik geniet daarvan.

Ik eet nou graag vlees. Dat komt ook door mijn opvoeding, ik zie het nog steeds als een weelde. Ik eet ook nooit jam of hagelslag op mijn brood, altijd vleeswaren.’

Goed gereedschap is een voorwaarde

Terug naar het vlees. Stel, iedereen heeft zijn best gedaan: de boer, de slachter, de slager. Dan kan jij het aan tafel alsnog verprutsen. Een malse ossenhaas met een bot mes snijden, dat is zonde. Snijden is een kunstje. Dat leg ik tijdens het contact met klanten ook graag uit.. Ik leer hoe je vlees moet snijden en laat het verschil tussen ‘goed en slecht’ gesneden vlees ook proeven. Goed gereedschap is een voorwaarde, het goed gebruiken van de instrumenten vervolgens ook. Ik help daar graag bij.

En je snijdt vlees in je keuken niet op kunststof, glas of metaal, maar op hout. Voor de levensduur van je mes. Op een glasplaat is acuut je mes bot. Plus: als ik mijn ossenhaas of diamanthaas van tevoren uit de koelkast haal, dan ziet dat er heel anders uit op een houten plank. Zo’n mooi stukje rundvlees ga je toch niet op een stuk plastic leggen?!

Temperatuur

Haal je vlees op tijd uit de koelkast. Ik moet het netjes adviseren: een uur, maar als ik zelf om vijf uur wil eten dan haal ik het er om één uur al uit. Het moet langzaam op temperatuur komen. Vlees is een spier hè. Die is koud als ‘ie uit de koelkast komt. Vier of vijf graden. En die boter in je pan is heet. En dan zegt dat vlees: Ieeeeh! En dan krimpt het. Zo behandel je je vlees niet. Prik ook nooit met een vork in het vlees tijdens het bereiden. Dan lopen de sappen eruit en het vlees wordt taai. Mijn advies: draai vlees om met een tangetje.

Ik was eens op bezoek bij iemand en daar zouden we een mooie picanha eten. Maar die was nog ijskoud. Die heb ik op de vloerverwarming gelegd. Ja, ik hou van rood vlees en als je koud rundvlees heel kort bakt, dan is het nog steeds koud! Een rode picanha is heerlijk, maar hij moet wel warm zijn.

Ik vind het echt tenenkrommend hoe sommige mensen met picanha omgaan. Dan ligt het in de koekenpan, en dan prikken ze heel hard met een vork erin. Dat doe je niet! En je maakt het niet malser, je moet het met een tangetje omdraaien.

De consument weet tegenwoordig ook, dat vetje moet eraan zitten en dat moet je lekker meebakken. Of je het opeet is wat anders. Maar ooit was vet aan vlees uit den boze. Ja, er verandert steeds wat in de vleeswereld. Mooi is dat.’

StoerVlees.com is dé webshop voor meatlovers!

Wij onderscheiden ons door topkwaliteit vleessoorten tegen een eerlijke prijs aan te bieden en dat ook nog eens VERS (en gekoeld) te bezorgen.

Bij ons kan je altijd rekenen op:
• Stoere stukken vleessoorten van topkwaliteit, ingekocht bij toonaangevende slachterijen
• Vlees van goed gehouden dieren; dierenwelzijn staat bij ons op 1!
• Vers vlees (niet ingevroren dus, op een enkele uitzondering na)
• Vlees voor een faire prijs. Vergelijk onze prijzen gerust!

Deel jij onze passie voor lekker vlees? Bekijk onze stoere stukken dan eens. Ik weet zeker dat je verrast zal zijn door ons aanbod.

Geniet ervan!

Groeten,
Slager Melis

Initiatiefnemer van StoerVlees.com

PS. heb je vragen over onze vleesproducten, over gerechten of mis je bepaalde producten? Neem dan contact op. We zijn je heel graag van dienst!