• Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:07/07/2020

Het bakken, braden, of grillen van vlees vraagt om een stukje vakmanschap. Je wilt je vlees niet te rauw eten, maar zeker ook niet teveel doorbakken (kunnen wij ons voorstellen 😊). Super handig hulpmiddel om je vlees op de juiste wijze te bereiden is de kerntemperatuur. Maar welke kerntemperatuur houd je nu aan?

Het begint met goed vlees

Wat is de definitie van ‘goed vlees’? Als voorbeeld bij rundvlees luistert dit heel nauw. Een oude melkkoe of een fokstier zijn niet lekker. In onze optiek krijg je dat vlees ook niet lekker bij de juiste bereiding. Daarnaast zijn er andere elementen die de smaak en malsheid enorm kunnen beïnvloeden. Denk aan het ras van het rund, de leefomstandigheden en het voer. Bij StoerVlees.com zijn we van mening dat goed vlees, vlees van een dier is dat een goed leven heeft gehad. Dat proef je, gegarandeerd!

Kijken we naar rundvlees, geloven wij heel sterk in extensieve veehouderij. Wij zijn fan van Iers rundvlees, omdat de runderen daar grote delen van het jaar buiten lopen en alle ruimte hebben om vrij te bewegen. Ierland kenmerkt zich door kleine veehouderijen (geen massaproducties), die vaak van vader op zoon worden overgedragen. De meeste boeren hebben veel grasland. De runderen hebben dus alle ruimte om lekker te grazen. En dat is belangrijk. Want hoe meer bewegingsruimte, hoe beter de vetverdeling in het vlees en dus… hoe malser het is!

Ierse runderen eten gras. Vers weidegras met bloemetjes. Grasgevoerd rundvlees smaakt naar puur rundvlees. Graangevoerd vlees kent een wat zoetere smaak. Omdat Ierland een eiland is, waait het er regelmatig. De zoute zeewind geeft extra smaak aan het Ierse gras en dat proef je in het vlees. Het gras zorgt er ook voor dat het vlees gezonder is, door een hogere Omega 3–waarde.

Hoe meet je de kerntemperatuur?

Voor de juiste bereiding van jouw vlees is de kerntemperatuur belangrijk. Maar hoe meet je die? Je kan met je vinger op het vlees drukken om de malsheid te bepalen, maar heel nauwkeurig is dat niet (neem als referentie: zet het puntje van je duim tegen het puntje van je wijsvinger en druk met je andere wijsvinger op je handpalm = rare; duim-middelvinger = medium; duim-ringvinger = welldone; duim-pink = niet te eten 😊).

De beste methode is het gebruik van een vleesthermometer. Er zijn diverse soorten: van eenvoudige thermometers die je regelmatig in je vlees prikt, tot thermometers die je tijdens het bereiden in het vlees kan laten zitten en via een app afleest.

Welke temperaturen houd je aan?

Wij adviseren om onderstaande kerntemperaturen aan te houden: