• Voorbereidingstijd: 15 min.
  • Kooktijd: 30 min.
  • Aantal porties: 8

Ossenhaas is de perfecte snit voor elk feest of speciale gelegenheid. Het meest malse stukje vlees van het rund. Een topstuk uit ons assortiment! Dit mooie stukje vlees is afkomstig van grasgevoerde Ierse runderen. De ossenhaas is de benaming voor een deel van de lende (rug) van het rund. Het vlees heeft een fijne structuur en bevat vrijwel geen vet. Dit vlees staat bekend als het meest malse en luxe rundvlees. Dit is het stuk vlees waar filet mignon vandaan komt, dus je weet dat het goed is.

Het is een prijzig stukje vlees, maar je kunt een maaltijd mee maken die een flinke menigte zal bedienen voor veel minder dan je ooit zou uitgeven voor hetzelfde gerecht in een restaurant. En ja, je kunt dit net zo goed thuis maken als menig chef kok in een restaurant kan! Ossenhaas heeft niet veel kruiden of een saus nodig omdat het vlees van zichzelf erg mals en smaakvol is. Zorg ervoor dat je gul bent met zout en peper aan de buitenkant van het gebraad.

Gebraden Ossenhaas met bruine knoflook boter

Ingrediënten
  • 1 Ossenhaas
  • 2 eetlepel zout
  • 2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel witte peper
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 4 knoflooktenen

Bereiding​

Verwarm de oven voor op zo’n 230 graden celcius en verhit een zware koekenpan of braadpan op middelhoog vuur.

Snijd je ossenhaas indien nodig doormidden om in je koekenpan of braadpan te passen. Onze Ierse Ossenhaas van circa 2kg zou er met geen enkel probleem in moeten passen! Je ossenhaas loopt waarschijnlijk taps toe. Als je wilt dat de ossenhaas gelijkmatig gaard dan is het mogelijk om dit dunne stukje dubbel te vouwen en op te binden met slagerstouw. Zo zorg je ervoor dat de ossenhaas overal (ongeveer) even dik is. Kruid het vlees royaal met het zout, de zwarte peper en de witte peper.

Schroei het gebraad aan alle 4 de kanten bruin in de pan met een beetje olie of boter, ongeveer 3 tot 4 minuten per kant. Wij raden aan om een pan met dikke bodem of indien mogelijk zelfs gietijzer te gebruiken. De reden hiervan is dat deze pannen weinig hitte verliezen wanneer ze in aanraking komen met jouw mooie stukje vlees. Zo zorg je voor een mooiere korst, wat weer voor mooiere smaken zorgt. (Thanks maillard reactie!)

Breng nu je ossenhaas over naar een braadpan of slede en braad in de voorverwarmde oven tot de gewenste gaarheid is bereikt, +- 48 graden celsius voor medium-rare, ongeveer 30 minuten. 😉 Laat het vlees, losjes afgedekt met aluminiumfolie, 10 minuten rusten alvorens te serveren. Zo heeft het vlees tijd om alle vlees sappen weer te absorberen voordat je het aansnijd. Wanneer je vlees aansnijd en dit compleet leeg lijkt te lopen, dan heb je het niet lang genoeg laten rusten.

Terwijl het vlees rust, smelt je de boter in een kleine (saus)pan op middelhoog vuur. Zodra de boter smelt, voeg je de hele teentjes knoflook toe. Blijf op middelhoog vuur koken tot de boter begint te borrelen en schuimen, blijf voortdurend roeren! De kleur van de boter zal beginnen te veranderen. Zodra het bijna goudbruin is geworden, haal je het van het vuur en giet je het in een hittebestendige container. Vergeet niet de knoflookteentjes verwijderen. Je kunt ook experimenteren met jouw favoriete kruiden om de boter wat meer bijzondere smaken mee te geven, bijvoorbeeld Dragon. Leef je uit!

Snijd (trancheer) het gebraad in plakjes van 1,5 tot 3 cm dik en giet hier je heerlijke  bruine botersaus overheen. Serveer onmiddellijk, want je wil natuurlijk niet dat dit heerlijke stuk vlees koud wordt. Geniet ervan!

Gebraden Ossenhaas met bruine knoflook boter