• Bericht auteur:

Oma gaart de dikbevleesde svleeskrabbetjes het liefst in de erwtensoeppan. Meatlover Peter van Kesteren doet het anders en maakt er pittige Indische vleeskrabbetjes of zelfs Indische pulled-ribs van!

Ingrediënten

2 dikbevleesde vleeskrabbetjes
6 el Ketjap
3 el Laos
2 el Gemberpoeder
2 el Kurkuma
1 el Korianderzaad
1 el grof zeezout
1 el zwarte peper
1 bouillonblokje
1 blikje tomatenpuree
2 fijngehakte uien
4 tenen knoflook
3 el Sambal brandal
Olijfolie

Voorbereiden

• Snij tussen de ribbeentjes door zodat er mooie losse vleesribben ontstaan.
• Maak in een vijzel een mix van de Laos, Gemberpoeder, Kurkuma, Korianderzaad, Zeezout en de zwarte peper. Meng deze kruidenmix in een schaaltje met olijfolie tot er een dikke, egale marinade ontstaat. Wrijf de losgesneden vleesribben in met deze marinade en laat dit een uurtje op een koele plek -maar buiten de koelkast- intrekken.
• Snipper de uien fijn en hou deze apart in een schaaltje. Pers of rasp de knoflooktenen en hou deze apart in een schaaltje.

Bereiding

Vlam in de pan

• Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote braadpan. Neem de vleesribben uit de marinade en dep de marinade eraf (terug in een schaaltje). Als de olie heet is bak je op hoog vuur de vleesribben aan – ca. 4 minuten per kant (let op dat het vlees niet aanbrand). Neem de aangebraden vleesribben uit de pan en zet deze apart.
• Braad in het overgebleven braadvet eerst de gesnipperde uitjes aan tot ze mooi glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak al roerend het geheel nog even kort door (de uitjes mogen niet bruin worden). Temper het vuur en voeg de ketjap, tomatenpuree en de sambal brandal al roerend toe. Giet tenslotte het in warm water opgeloste bouillonblokje toe en leg de aangebraden vleesribben terug in de pan.
• Laat het geheel op zeer laag vuur minimaal 3 uur sudderen (deksel schuin op de pan).

Indisch kluiven!

Na 3 uur sudderen zijn de Indische krabbetjes gaar en ‘kluifklaar’! Serveer deze warm bij rijst en groenten of koud als pittige kluifsnack.

Indisch pulled-rib

Laat je de dikke varkensvleeskrabben tot ca. 5 uur doorgaren, dan kun je met een schuimspaan het vlees uit de pan halen. Neem de losse ribjes en kraakbeentjes eruit en pull het gegaarde vlees met twee vorken uiteen. Vul een zacht broodje met sla, augurk, tomaat en het Indische pulled-ribvlees. Maak het extra lekker met een dot curry-ketchup en geniet!